Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog
Aanmelden
 • De Ommezwaai
  Doorwerthlaan 2
  6825 EX Arnhem
  T 026 - 365 31 00
   
  Wij bieden speciaal onderwijs aan kinderen die extra ondersteuning nodig hebben vanwege hun gedrag. We zien hun mogelijkheden en gaan onvoorwaardelijk voor hun ontwikkeling.

Nieuws uit de tuin

 • Op deze pagina besteden we aandacht aan activiteiten die met onze tuin te maken hebben.

​Juni 2017

Meester Dick is na de meivakantie begonnen met een aaantal leerlingen uit de OB en MB te tuin te onderhouden. Er is gewroet, gezaaid en geschoffeld. De tuin staat er weer prachtig bij. Na de vakantie kan er weer geoogst worden. 


November 2016.

Zo langzamerhand verdwijnen de kleuren uit de tuin. De meeste bladeren zijn afgevallen, de planten trekken zich onder de grond terug. Je ziet alleen nog de kale stengels. Wat hebben we een geluk gehad met het weer! Alle werkdagen was het zacht en droog . Inmiddels is de grond modderig. Gelukkig hebben we een aantal mooie laarzen gekregen van ouders. Dat maakt het werken in de tuin een stuk prettiger!

De kinderen
De kinderen van de groepen van juf Ingeborg en juf Willy zijn bijna allemaal een keer keer de tuin in geweest. Ze vonden het bijna allemaal leuk. Zoals Rachelle, die blij meeging en vertelde:” ik ben bijna in de natuur geboren”. “Hoezo?” “Omdat ik heel erg van de natuur houd”.
Elke keer bedacht ik iets wat bij de kinderen paste. Zoals Kyano en Berkay die veel wilden rennen. Maar het ook leuk vonden om te helpen met spitten en blad harken. Kyano wilde graag tanden zoeken tussen de houtsnippers om een Dracula gebit te maken. Berkay en hij gingen met hun gebitje in voor het raam staan om de kinderen bang te maken. Maar die schrokken daar niet zo van!
Dion uit groep 8 heeft iedere keer meegewerkt. Vaak lagen we op onze knieën voor een mooi plantje, beestje of paddenstoel die hij in de tuin ontdekte. Samen konden we dit alles aan de kinderen laten zien. Thomas, ook uit groep 8, kwam regelmatig meehelpen. Hij genoot van het buiten zijn en vond alles wat er samen te doen viel leuk.
Bewegen
In de tuin beweeg je spelenderwijs en train je veel verschillende spieren.
De kinderen konden rondjes rennen over de paadjes en op de heuvel klimmen. Spitten vonden veel kinderen ook leuk; ze ontdekten daarbij hun kracht. Bladharken was een werkje waarbij weer andere spieren aan bod kwamen. En dat allemaal in de gezonde buitenlucht. Vitamine G (groen) wordt dat ook wel genoemd!
Bloemen en kruiden.
De kinderen wilden graag bloemen plukken. Sommige boeketjes werden vergeten en vond ik later in de tuin terug. Maar een paar jongetjes gingen heel trots de klas weer in met een boeketje bloemen voor hun moeder of de juf.
De dahlia’s met hun vrolijke kleuren hebben heel lang gebloeid. Om te zorgen dat de knollen niet bevriezen, hebben we die er met elkaar uitgespit. Dat was zwaar werk voor echte doorzetters!
Het kruidenpaadje was erg populair. Om kruiden te ruiken, te proeven of mee te nemen voor in de thee.
Toen we een paar groene stengels van de venkelplant snoeiden, ontdekten Dion en Thomas dat je er goed mee kunt spelen. Zwaard vechten, pijlschieten, jongleren of majorette spelen. Ze probeerden het allemaal uit.
Groente en fruit
Er stond nog regenboogsnijbiet in de tuin, die we tot laat in de herfst geplukt hebben.
Vanaf de lente kunnen we weer groenten gaan kweken voor thuis en in de kookklas.
Ook waren er nog frambozen om lekker van te snoepen. Wie weet is er volgend jaar genoeg om jam van te maken!
Bloembollen.
In de tuin staan overal stokjes. Hoezo? Op 12 november was het bloembollen dag (zie de foto’s op de site). Onder leiding van Jeroen en mij hebben de kinderen 500 bloembollen geplant. Door de stokjes onthielden ze waar ze de bollen geplant hadden.
Vooraf was er een lesje in de klas. De kinderen kregen allemaal een bloembol om te bekijken en te ruiken. Op de vraag wat het was kwamen verschillende antwoorden: een ui, knoflook, koolraap, zelfs een radijs! De kinderen leerden ook hoe je de bol in de grond moet planten.
Beestjes.
Sommige kinderen vonden beestjes eng, maar de meesten vonden het leuk om ze te vangen en in een loeppotje te bekijken. En… daarna weer los te laten. Er waren kikkertjes, padjes en spinnen. Op zonnige dagen vlogen er bijen, hommels en vlinders. En in de grond vonden ze wormen, pissebedden en duizendpoten. Tim uit de groep van juf Ingeborg was erg geboeid door natuurdingen. Hij ontdekte een lange regenworm in een hoopje zand en bedacht dat je die als veter kunt gebruiken!
Paddenstoelen.
Op de houtsnippers en de boomstammetjes groeiden allemaal verschillende paddenstoelen en zwammen. Bruin, grijs, oranje en wit. De groep van juf Ingeborg kwam ze even bekijken voor ze naar huis gingen. De meeste kinderen waren heel enthousiast, alleen een jongetje was teleurgesteld: “is dat nou alles”?
 
Tip: Bladstengels laten staan in de tuin.
Als de planten zijn uitgebloeid kun je de stengels gerust laten zitten. Dat staat misschien niet zo netjes, maar het beschermt de plant tegen bevriezen. En binnenin kunnen beestjes overwinteren. In het voorjaar kun je alle stengels wegknippen.
 
Ilse Vonder, groene orthopedagoog
www.natuurRijk-opgroeien.nl

 

 

 

 

Het is een mooie gelegenheid om in groep 3/4 en 4 een bladlesje te geven. Over dat kleine beestjes zich voor de winter kunnen verstoppen en dat de planten een beschermend dekje hebben onder het afgevallen blad. In een vuilniszak hebben we bladeren gedaan, deze dichtgebonden en er gaatjes in geprikt. Spannend: hoe zou het er over een paar maanden uit zien?

Twee jongens van groep 3/4 gaan vandaag met Dion en mij de tuin in. Ook zij vinden  het leuk om beestjes te vangen en te bekijken. Maar ze zitten elkaar steeds in de haren: of het nou over een blauw of een groen schepje gaat dat ze allebei per se willen- terwijl er schepjes genoeg zijn- of dat ze vinden dat de ander het niet goed doet. We gaan  2 palen ingraven en ook daar is er gedoe totdat  er eentje  boos weg loopt. Na een klein gesprekje komt hij toch weer terug en uiteindelijk krijgen ze met hulp van Dion en mij twee palen in de grond. Toch nog een flinke klus! Daarna gaan ze bloemen plukken. Dat doen ze afzonderlijk van elkaar, allebei voor hun moeder. Het zijn leuke boeketjes geworden en zonder ruzie gaan ze terug naar de klas.
 
Tip: Herfstbladeren
Afgevallen bladeren zijn goed voor de bodem en de beestjes die zich er in de winter kunnen verschuilen. Dus laat ze gerust liggen. Behalve op het gazon, dat wordt door de bladeren verstikt.
 
Hieronder een fotoverslag van het poten van de bloembollen.
 

Nieuws

:

Help (nieuw venster)